Monday, January 30, 2012

Uklonska mrežica / Diffraction grating

Glede na to, da nenazadnje študiram fiziko se mi zdi skoraj prav, da tu pa tam objavim nekaj malce bolj fizikalno zanimivega. Slike, ki so spodaj so posnete z DSLRjem, ki je imel pred objektivom prilepljeno tole zadevšno: http://www.ebay.com/itm/50-Holographic-Diffraction-Grating-Glasses-Double-Axis-13-500-l-Specrum-Laser-/280806588885 . Zadeva deluje po principu uklonske mrežice, le da nimamo tukaj samo vzporednih rež temveč tudi pravokotne.

Since I study physics this one will be more of physical content. Pictures posted below were taken by DSLR camera which had double axis diffraction grating slide in front of the lens.




Do prihodnjič vas lepo pozdravljam,
Until next post,
A. Kravos
Druga realnost

2 comments:

  1. A mogoče veš kje se da v sloveniji dobit uklonsko mrežico? Išem jo, pa je nikjer ne najdem..
    MATIC

    ReplyDelete
  2. Pozdravljen!
    Se opravičujem, ker pišem šele danes, vendar je res zaposlen teden za menoj. Če resnično nimaš možnosti nakupa preko ebayja, ki je definitivno najcenejša in najpreprostejša izbira, ti svetujem, da si prebereš več tukaj, kjer pravijo, da obstaja neka trgovina: http://www.e-fotografija.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=13929
    . Sicer si verjetno to že prebral, pa vendarle... Če imaš kakšno opcijo, pojdi vprašat na kakšno srednjo šolo, če ti jo posodijo.
    Za kaj bi pa točno to rabil? Če rabiš samo za gledat uklonske maksimume in minimume, potem si jo lahko ''narediš'' tudi sam. :) Obstaja več načinov :)

    ReplyDelete